| Biuro Turystyki Kajakowej AS-TOURS | PROZONE - wypożyczalnia kamer GoPro! | KONKURS RELACJA MIESIĄCA |

Wino domowe

O tym z czego, jak, na czym i w czym przyrządzać jedzenie.

Wino domowe

Postprzez rawa » 9 lutego 2019, o 13:55

Jest już dawno po sezonie owocowym, gdzie jednym ze sposobów zagospodarowania owoców jest nastawienie wina.
Od kilku lat w handlu znajdują się nie konserwowane chemicznie 100% soki (najczęściej jabłkowe). obrobione jedynie pasteryzacją termiczną.
Aktualnie w sieci "B" znajduje się 3l sok jabłkowo-porzeczkowy za 9,99 zeta - nie można wymarzyć sobie nic lepszego.
To idealny surowiec na wino, znacznie łatwiejszy do "produkcji" niż 2 wiaderka owoców z ogródka.
Oczywiście do zestawu będzie potrzebny jeszcze cukier, drożdże winiarskie i pożywka dla nich , trochę kwasku cytrynowego i wody.
W ten sposób może uzyskać bardzo dobry produkt domowej produkcji, zdrowy, wolny od konserwantów i banderoli :lol: w cenie 3-4 zł za litr, to mniej niż woda mineralna na stacji paliw.

Przepis jest bardzo prosty :
- myjemy dokładnie cały sprzęt (balon lub wiadro do fermentacji, korki rurki itp. itd.)
- do gotowego soku (startowa temperatura 20-25 stopni) należy dodać specjalne drożdże winiarskie i pożywkę (wg wskazówek producenta), aktualnie produkowane są drożdże aktywne , które biorą się do roboty najdalej po kilku godzinach i potrafią wytworzyć roztwór do 21% alkoholu. Są też drożdże gotowe w płynie - tych jeszcze nie próbowałem.
- należy dodać kwasek cytrynowy który ułatwi klarowanie
- dodajemy syrop cukrowy ale nigdy całość na "raz"

Obrazek

Zmontowałem prosty kalkulator w Excelu , podparty wiedzą i wieloletnim doświadczeniem który wyślę za free wszystkim chętnym.
W tabeli mój dzisiejszy prawdziwy zestaw , który już bulga.

kal1.JPG
kal1.JPG (164.77 KiB) Przeglądane 830 razy


Należy wpisać tylko dwie rzeczy w żółte pola , objętość naczynia i datę.
W niebieskich polach wybieramy z listy parametry oraz ilość wlanego soku z owoców.
W pomarańczowych polach mamy to co należy dodać do szczęścia.
Kalkulator uwzględnia cukier zawarty w soku owocowym oraz jego naturalną kwasowość (zależny od rodzaju surowca) .
Prawa strona to kalendarz dodawania syropu cukrowego (cukier i ilość wody do jego rozpuszczenia).
To się nie może nie udać.

Gdyby pojawiły się wartości ujemne lub czerwone tło w wynikach oznaczać to błędy receptury lub rzeczy niemożliwe.

Obrazek

SMACZNEGO
rawa
Szczęście to nie cel na końcu drogi. Szczęście to droga sama w sobie.
Pozdrawiam wszystich zdrowo szurniętych jak w temacie.
Avatar użytkownika
rawa
******
 
Images: 0
Dziękował/a : 152
Dziękowano: 295
Dołączył/a: 22 września 2015
Lokalizacja: Nowy Kisielin
Sprzęt: INTEX EX5 modyfikowany GMO

Re: Wino domowe

Postprzez maciej66 » 10 lutego 2019, o 20:58

Bardzo interesująca tabelka. 18 % i ten smak z młodości dobrego " jabola" :shock: Może spróbuję. Interesuje mni ten balon z czerwonym winem , wygląda apetycznie :roll:
maciej66
***
 
Images: 0
Dziękował/a : 4
Dziękowano: 149
Dołączył/a: 25 października 2016
Sprzęt: traper

Re: Wino domowe

Postprzez jolekm17 » 10 lutego 2019, o 21:34

Tabelka super, a winko ma niezłego"kopa" .
jolekm17
*
 
Dziękował/a : 31
Dziękowano: 11
Dołączył/a: 23 września 2015

Re: Wino domowe

Postprzez Prus » 11 lutego 2019, o 15:14

Bezstronnie i obiektywnie mogę potwierdzić, że przepis Rawy działa. U mnie zadziałał już parę razy. Słabo wyszło mi wprawdzie wino jabłkowe, ale jabłko to niezbyt wdzięczne tworzywo. Wina gronowe wypadały dobrze, raz nagiąłem recepturę do czarnej porzeczki - też fajnie.
Przepis polecam, a Rawie jeszcze raz dziękuję.
Avatar użytkownika
Prus
******
 
Dziękował/a : 232
Dziękowano: 466
Dołączył/a: 31 lipca 2013
Lokalizacja: między Wisłą a Pilicą
Sprzęt: kajak

Re: Wino domowe

Postprzez Krzyś66 » 11 lutego 2019, o 19:04

Smaku "jabola" nie uzyskasz , bo robiło się go zupełnie inną technologią i z innych jakościowo owoców.

Jedna uwaga do jabłek.Rozrzut ilości cukrów i zawartości kwasów w jabłkach jest jak ... ruskiej katiuszy.Jeśli kto chce uzyskiwać produkt podobny z kupnego soku , to polecam zakup od tego samego producenta i z tej samej partii.
Sok NFC do sieci , robią przetwórcy z jabłek skupowanych od sadowników , w naszej branży nazywa się to "suchy przemysł" czyli jabłko które z jakichś powodów(rozmiar , wybarwienie, skazy na skórce , zbyt dojrzałe itp)nie nadaje się do sprzedaży jako deserowe , ale nie powinno mieć uszkodzeń na skórce ani być nadpsute.Skupy skupują wszelkie odmiany i w przetwórni , to się miesza.Może się zdarzyć że jakaś partia soku jest tłoczona z jabłek jednej odmiany(są choroby fizjologiczne eliminujące je z rynku deserowego a czasem występujące masowo i może być że kilkadziesiąt czy nawet cała komora przechowywanych jabłek- do 300ton - wędruje od razu na przemysł)i wtedy mamy produkt powtarzalny... ale z drugiej strony , piękno jest w różności :)
Ja robię wino bez dosładzania, ale przerabiam je na cydr.
To na zdrowie :D
Krzyś66
****
 
Dziękował/a : 9
Dziękowano: 230
Dołączył/a: 23 września 2013
Sprzęt: K1

Re: Wino domowe

Postprzez Mat » 11 lutego 2019, o 19:07

Byłem dziś w biedrze - soku niet :(
Poczekam na następną"promocję" ;)
A to będzie moje pierwsze nastawione wino...
W tym roku :lol:
Mat
*****
 
Images: 0
Dziękował/a : 68
Dziękowano: 244
Dołączył/a: 08 sierpnia 2013
Lokalizacja: wlkp
Sprzęt: nifty 385, adventure plus

Re: Wino domowe

Postprzez rawa » 11 lutego 2019, o 19:32

U mnie stoi paleta , no fakt że dość długo więc mogło wyjść w innych miejscach.
Jak zobaczę coś ciekawego dam znać , w ubiegłym roku 1l soku jabłkowego bez chemii w "L" kosztował 2,54 tez skorzystałem.

sok.JPG
sok.JPG (122.27 KiB) Przeglądane 695 razy
rawa
Szczęście to nie cel na końcu drogi. Szczęście to droga sama w sobie.
Pozdrawiam wszystich zdrowo szurniętych jak w temacie.
Avatar użytkownika
rawa
******
 
Images: 0
Dziękował/a : 152
Dziękowano: 295
Dołączył/a: 22 września 2015
Lokalizacja: Nowy Kisielin
Sprzęt: INTEX EX5 modyfikowany GMO

Re: Wino domowe

Postprzez rawa » 17 lutego 2019, o 17:58

Krzyś66 napisał(a):Smaku "jabola" nie uzyskasz , bo robiło się go zupełnie inną technologią i z innych jakościowo owoców.

Jedna uwaga do jabłek.Rozrzut ilości cukrów i zawartości kwasów w jabłkach jest jak ... ruskiej katiuszy.Jeśli kto chce uzyskiwać produkt podobny z kupnego soku , to polecam zakup od tego samego producenta i z tej samej partii.
Sok NFC do sieci , robią przetwórcy z jabłek skupowanych od sadowników , w naszej branży nazywa się to "suchy przemysł" czyli jabłko które z jakichś powodów(rozmiar , wybarwienie, skazy na skórce , zbyt dojrzałe itp)nie nadaje się do sprzedaży jako deserowe , ale nie powinno mieć uszkodzeń na skórce ani być nadpsute.Skupy skupują wszelkie odmiany i w przetwórni , to się miesza.Może się zdarzyć że jakaś partia soku jest tłoczona z jabłek jednej odmiany(są choroby fizjologiczne eliminujące je z rynku deserowego a czasem występujące masowo i może być że kilkadziesiąt czy nawet cała komora przechowywanych jabłek- do 300ton - wędruje od razu na przemysł)i wtedy mamy produkt powtarzalny... ale z drugiej strony , piękno jest w różności :)
Ja robię wino bez dosładzania, ale przerabiam je na cydr.
To na zdrowie :D


Oczywiście zgadzam się z tym w 100%, skąd taka nieprzeciętna wiedza ?
Uważam że, przy domowym winiarstwie higiena i przestrzeganie zasad jest ważniejsze niż aptekarstwo.
Najlepsze gronowe wina francuskie , włoskie czy hiszpańskie z tych samych plantacji mają różną wartość rocznikową , z powodu różnego składu surowca.
Do pomiaru cukru i alkoholu używam od 2 lat refraktometru z kroplą na szkle w zakresem 0-40% Brix, 0-25% C2H5OH

refraktometr.JPG
refraktometr.JPG (45.94 KiB) Przeglądane 597 razy


Pomiar bardzo precyzyjny 0,2% , urządzenie z kompensacją termiczną pomiarów.
Do określenia kwasowości używałem sondy i pomiaru cyfrowego pH prosto z akwarium :?
Ale stwierdziłem że wartości kwasowości z tabeli są wystarczające.
U mnie wina jabłkowe klarują się najlepiej , choć odpowiedzieć na pytanie dlaczego tak jest powiedzieć za dużo nie potrafię.
rawa
Szczęście to nie cel na końcu drogi. Szczęście to droga sama w sobie.
Pozdrawiam wszystich zdrowo szurniętych jak w temacie.
Avatar użytkownika
rawa
******
 
Images: 0
Dziękował/a : 152
Dziękowano: 295
Dołączył/a: 22 września 2015
Lokalizacja: Nowy Kisielin
Sprzęt: INTEX EX5 modyfikowany GMO

Re: Wino domowe

Postprzez Krzyś66 » 17 lutego 2019, o 19:11

Szacun za profesjonalizm.Z winem gronowym jest jak piszesz i szanujący się winiarze z regionów o niepewnym okresie wegetacji np Węgry z danej odmiany winogron nie zawsze robią wino czerwone .Gdy rok słabszy i mniej cukrów w owocach niektóre winiarnie robią wtedy wino różowe lub "kompocik" czyli wino półsłodkie, półwytrawne.Dlatego wina ze spółdzielni z czasów tzw komuny były tak nie równe , raz na jakiś czas trafiało się na przyzwoitego "bikawera" czy któreś z win bułgarskich(Sofia) a innym razem był kwach , bo spółdzielnia musiała wykonać plan bez względów na pogodę.
A jabłka to mój zawód.Czasem robię właśnie cyderek, czasem wychodzi świetny , czasem taki sobie ale i tak zawsze lepszy od wyrobu cydropodobnego powszechnie sprzedawanego jako cydr a wytwarzanego z .... koncentratu soku jabłkowego(tego tłoczonego metodą klasyczną, na gorąco).
Ojciec gdy był przy zdrowiu trudnił się bardzo amatorskim wyrobem win owocowych i powiem szczerze, ze smakiem było różnie.Parę razy miał świetne produkty , najlepsze chyba wyszło mu kiedyś z czarnej porzeczki , próbowałeś ?
Krzyś66
****
 
Dziękował/a : 9
Dziękowano: 230
Dołączył/a: 23 września 2013
Sprzęt: K1

Re: Wino domowe

Postprzez rawa » 17 lutego 2019, o 19:28

Czarna porzeczka ........ owoce niedoceniane obecnie , pomału wracają do łask.
Nawet w handlu trudno o sok, są najczęściej nektary albo mieszańce.
Owoce tak bogate we wszystko co dobre, że nawet do wyrobu wina nie poleca się jako jedynego surowca.
Mam w przy domu 2 krzaki z których zbieram około 4 kg i dodaję do wszystkiego, najwięcej do lodów i ciasta.
Pamiętam jak czarna porzeczka sprzedawana była na kubki na targu miejskim.
Ale wina porzeczkowego jeszcze nie ważyłem , ponoć mieszanka czerwonych, białych i czarnych z odrobiną malin jest najlepsza :)
Ja podobne doświadczenia mam z tarniną , wyszło niesamowicie dobre i mocne wino, muszę to powtórzyć zbiór po pierwszych przymrozkach a potem leżakowanie 2 tygodnie w zamrażalniku.
rawa
Szczęście to nie cel na końcu drogi. Szczęście to droga sama w sobie.
Pozdrawiam wszystich zdrowo szurniętych jak w temacie.
Avatar użytkownika
rawa
******
 
Images: 0
Dziękował/a : 152
Dziękowano: 295
Dołączył/a: 22 września 2015
Lokalizacja: Nowy Kisielin
Sprzęt: INTEX EX5 modyfikowany GMO

Re: Wino domowe

Postprzez Mat » 17 lutego 2019, o 22:32

Słodkie z czerwonych delikatne i pyszniutkie. Kobiety rozanielone ;)
Z czarnej nigdy nie próbowałem robić, bo jakoś owoc mi się wydaje zbyt cierpki.
Ale może się skuszę na tą biedrę i coś zrobię bo stoi paleta.
Mat
*****
 
Images: 0
Dziękował/a : 68
Dziękowano: 244
Dołączył/a: 08 sierpnia 2013
Lokalizacja: wlkp
Sprzęt: nifty 385, adventure plus

Re: Wino domowe

Postprzez hangman » 18 lutego 2019, o 19:08

Może nie wina, ale dzisiaj eksperymentalnie nastawiłem 23L ciemnego ALE.
Już glugluje, poczekamy 2 tygodnie i zobaczymy...
Świat kręci się dookoła moich marzeń...
Avatar użytkownika
hangman
******
 
Dziękował/a : 23
Dziękowano: 221
Dołączył/a: 05 lipca 2015
Sprzęt: samoróbki, KL12 itp, Nomad

Re: Wino domowe

Postprzez rawa » 2 marca 2019, o 09:16

Mat napisał(a):Byłem dziś w biedrze - soku niet :(
Poczekam na następną"promocję" ;)
A to będzie moje pierwsze nastawione wino...
W tym roku :lol:


W sieci "B" w Zielonej Górze pojawił się sok jabłkowy Vital 3l w cenie 7,99 - dobry materiał na zimowe wino :)

sk1.JPG
sk1.JPG (41.12 KiB) Przeglądane 380 razy
rawa
Szczęście to nie cel na końcu drogi. Szczęście to droga sama w sobie.
Pozdrawiam wszystich zdrowo szurniętych jak w temacie.
Avatar użytkownika
rawa
******
 
Images: 0
Dziękował/a : 152
Dziękowano: 295
Dołączył/a: 22 września 2015
Lokalizacja: Nowy Kisielin
Sprzęt: INTEX EX5 modyfikowany GMO

Re: Wino domowe

Postprzez Mat » 2 marca 2019, o 18:17

Kupiłem w zeszłym tygodniu jabłkowo porzeczkowy, tylko nie mogę do niego usiąść :D
Jak nastawię dam znać ;)
Mat
*****
 
Images: 0
Dziękował/a : 68
Dziękowano: 244
Dołączył/a: 08 sierpnia 2013
Lokalizacja: wlkp
Sprzęt: nifty 385, adventure plus


Powrót do Kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


cron