| Biuro Turystyki Kajakowej AS-TOURS | PROZONE - wypożyczalnia kamer GoPro! | KONKURS RELACJA MIESIĄCA |

Wino domowe

O tym z czego, jak, na czym i w czym przyrządzać jedzenie.

Wino domowe

Postprzez rawa » 9 lutego 2019, o 13:55

Jest już dawno po sezonie owocowym, gdzie jednym ze sposobów zagospodarowania owoców jest nastawienie wina.
Od kilku lat w handlu znajdują się nie konserwowane chemicznie 100% soki (najczęściej jabłkowe). obrobione jedynie pasteryzacją termiczną.
Aktualnie w sieci "B" znajduje się 3l sok jabłkowo-porzeczkowy za 9,99 zeta - nie można wymarzyć sobie nic lepszego.
To idealny surowiec na wino, znacznie łatwiejszy do "produkcji" niż 2 wiaderka owoców z ogródka.
Oczywiście do zestawu będzie potrzebny jeszcze cukier, drożdże winiarskie i pożywka dla nich , trochę kwasku cytrynowego i wody.
W ten sposób może uzyskać bardzo dobry produkt domowej produkcji, zdrowy, wolny od konserwantów i banderoli :lol: w cenie 3-4 zł za litr, to mniej niż woda mineralna na stacji paliw.

Przepis jest bardzo prosty :
- myjemy dokładnie cały sprzęt (balon lub wiadro do fermentacji, korki rurki itp. itd.)
- do gotowego soku (startowa temperatura 20-25 stopni) należy dodać specjalne drożdże winiarskie i pożywkę (wg wskazówek producenta), aktualnie produkowane są drożdże aktywne , które biorą się do roboty najdalej po kilku godzinach i potrafią wytworzyć roztwór do 21% alkoholu. Są też drożdże gotowe w płynie - tych jeszcze nie próbowałem.
- należy dodać kwasek cytrynowy który ułatwi klarowanie
- dodajemy syrop cukrowy ale nigdy całość na "raz"

Obrazek

Zmontowałem prosty kalkulator w Excelu , podparty wiedzą i wieloletnim doświadczeniem który wyślę za free wszystkim chętnym.
W tabeli mój dzisiejszy prawdziwy zestaw , który już bulga.

kal1.JPG
kal1.JPG (164.77 KiB) Przeglądane 211 razy


Należy wpisać tylko dwie rzeczy w żółte pola , objętość naczynia i datę.
W niebieskich polach wybieramy z listy parametry oraz ilość wlanego soku z owoców.
W pomarańczowych polach mamy to co należy dodać do szczęścia.
Kalkulator uwzględnia cukier zawarty w soku owocowym oraz jego naturalną kwasowość (zależny od rodzaju surowca) .
Prawa strona to kalendarz dodawania syropu cukrowego (cukier i ilość wody do jego rozpuszczenia).
To się nie może nie udać.

Gdyby pojawiły się wartości ujemne lub czerwone tło w wynikach oznaczać to błędy receptury lub rzeczy niemożliwe.

Obrazek

SMACZNEGO
rawa
Szczęście to nie cel na końcu drogi. Szczęście to droga sama w sobie.
Pozdrawiam wszystich zdrowo szurniętych jak w temacie.
Avatar użytkownika
rawa
*****
 
Images: 0
Dziękował/a : 135
Dziękowano: 266
Dołączył/a: 22 września 2015
Lokalizacja: Nowy Kisielin
Sprzęt: INTEX EX5 modyfikowany GMO

Re: Wino domowe

Postprzez maciej66 » 10 lutego 2019, o 20:58

Bardzo interesująca tabelka. 18 % i ten smak z młodości dobrego " jabola" :shock: Może spróbuję. Interesuje mni ten balon z czerwonym winem , wygląda apetycznie :roll:
maciej66
***
 
Images: 0
Dziękował/a : 4
Dziękowano: 134
Dołączył/a: 25 października 2016
Sprzęt: traper

Re: Wino domowe

Postprzez jolekm17 » 10 lutego 2019, o 21:34

Tabelka super, a winko ma niezłego"kopa" .
jolekm17
*
 
Dziękował/a : 23
Dziękowano: 8
Dołączył/a: 23 września 2015

Re: Wino domowe

Postprzez Prus » 11 lutego 2019, o 15:14

Bezstronnie i obiektywnie mogę potwierdzić, że przepis Rawy działa. U mnie zadziałał już parę razy. Słabo wyszło mi wprawdzie wino jabłkowe, ale jabłko to niezbyt wdzięczne tworzywo. Wina gronowe wypadały dobrze, raz nagiąłem recepturę do czarnej porzeczki - też fajnie.
Przepis polecam, a Rawie jeszcze raz dziękuję.
Avatar użytkownika
Prus
******
 
Dziękował/a : 224
Dziękowano: 464
Dołączył/a: 31 lipca 2013
Lokalizacja: między Wisłą a Pilicą
Sprzęt: kajak

Re: Wino domowe

Postprzez Krzyś66 » 11 lutego 2019, o 19:04

Smaku "jabola" nie uzyskasz , bo robiło się go zupełnie inną technologią i z innych jakościowo owoców.

Jedna uwaga do jabłek.Rozrzut ilości cukrów i zawartości kwasów w jabłkach jest jak ... ruskiej katiuszy.Jeśli kto chce uzyskiwać produkt podobny z kupnego soku , to polecam zakup od tego samego producenta i z tej samej partii.
Sok NFC do sieci , robią przetwórcy z jabłek skupowanych od sadowników , w naszej branży nazywa się to "suchy przemysł" czyli jabłko które z jakichś powodów(rozmiar , wybarwienie, skazy na skórce , zbyt dojrzałe itp)nie nadaje się do sprzedaży jako deserowe , ale nie powinno mieć uszkodzeń na skórce ani być nadpsute.Skupy skupują wszelkie odmiany i w przetwórni , to się miesza.Może się zdarzyć że jakaś partia soku jest tłoczona z jabłek jednej odmiany(są choroby fizjologiczne eliminujące je z rynku deserowego a czasem występujące masowo i może być że kilkadziesiąt czy nawet cała komora przechowywanych jabłek- do 300ton - wędruje od razu na przemysł)i wtedy mamy produkt powtarzalny... ale z drugiej strony , piękno jest w różności :)
Ja robię wino bez dosładzania, ale przerabiam je na cydr.
To na zdrowie :D
Krzyś66
****
 
Dziękował/a : 9
Dziękowano: 213
Dołączył/a: 23 września 2013
Sprzęt: K1

Re: Wino domowe

Postprzez Mat » 11 lutego 2019, o 19:07

Byłem dziś w biedrze - soku niet :(
Poczekam na następną"promocję" ;)
A to będzie moje pierwsze nastawione wino...
W tym roku :lol:
Mat
*****
 
Images: 0
Dziękował/a : 68
Dziękowano: 243
Dołączył/a: 08 sierpnia 2013
Lokalizacja: wlkp
Sprzęt: nifty 385, adventure plus

Re: Wino domowe

Postprzez rawa » 11 lutego 2019, o 19:32

U mnie stoi paleta , no fakt że dość długo więc mogło wyjść w innych miejscach.
Jak zobaczę coś ciekawego dam znać , w ubiegłym roku 1l soku jabłkowego bez chemii w "L" kosztował 2,54 tez skorzystałem.

sok.JPG
sok.JPG (122.27 KiB) Przeglądane 76 razy
rawa
Szczęście to nie cel na końcu drogi. Szczęście to droga sama w sobie.
Pozdrawiam wszystich zdrowo szurniętych jak w temacie.
Avatar użytkownika
rawa
*****
 
Images: 0
Dziękował/a : 135
Dziękowano: 266
Dołączył/a: 22 września 2015
Lokalizacja: Nowy Kisielin
Sprzęt: INTEX EX5 modyfikowany GMO


Powrót do Kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


cron