| Biuro Turystyki Kajakowej AS-TOURS | PROZONE - wypożyczalnia kamer GoPro! | KONKURS RELACJA MIESIĄCA | |
rawa napisał(a):
Masakra, moralność do zera, czy zasługujemy aby dominować na tej planecie ?
rawa napisał(a):Każdy ma swoje zdanie i swoje postrzeganie świata, teatr zabijania to dla mnie ohyda.
Chyba sporo ci się pomieszało w tych porównaniach, zabrakło mi w tych wywodach obozów zagłady dla ludzi, które już były wcześniej.
McArthur napisał(a):rawa napisał(a):Każdy ma swoje zdanie i swoje postrzeganie świata, teatr zabijania to dla mnie ohyda.
Chyba sporo ci się pomieszało w tych porównaniach, zabrakło mi w tych wywodach obozów zagłady dla ludzi, które już były wcześniej.
rawa napisał(a):Porównujesz zwierzęta hodowlane do waleni które lgną do ludzi,
miandas napisał(a):Skoro jest nas dużo i to jest argument, to wymordujmy i rozyebmy wszystko dookoła. Przecież jest na dużo. Masz jeszcze jakieś argumenty?
jolekm17 napisał(a):Jak można porównywać rzeź waleni ze świnkami ?
Jakoś nie widziałam nigdzie tłumu debili, którzy wiwatują gdy zabijają na pokaz w morzu krwi świnki przeznaczone na "schabowe". Nikt nie robi takiego przedstawienia , nie robi dla biznesu i "tradycji" chorej "tradycji " takiej rzezi .
jolekm17 napisał(a):Pokaż mi choć jeden przykład takiego teatru na świnkach ,
W zimie, w każdej małej osadzie kalabryjskiej, bez względu na róznice w obrzędach i tradycjach, rozpoczyna się rytuał świniobicia przy którym uczestniczą całe rodziny a nawet kumple, czy też bliscy sąsiedzi. Okres ten generalnie trwa od końca grudnia aż do lutego, gdyż zimno, to idealny moment na przechowywanie mięsa i na dojrzewanie kiełbas.
W dawnych czasach chodowla trzody była koniecznością a nawet luksusem, dziś jest to bardziej tradycja i chęć posiadania zdrowego i sprawdzonego mięsa. Ponadto, ubój świni w domu, zapewnia na cały rok zapas swojskich kiełbas, soppressat lub capocollo wyprodukowanych przez danego członka rodziny uważanego za najlepszego masarza. Dlatego tradycja i kult świni jest nadal odnawiana w tysiącach rodzin z Kalabrii i co najciekawsze, zwierzę to pomimo tego, że za życia ma kiepską opinię i jest oczerniane, to po śmierci staje się bardzo cenione. „‘N’uortu e ‘nu puorcu risuscitanu ‘nu muortu„, co oznacza dosłownie: ogród warzywny i wieprzowina są w stanie wskrzesić umarłego.
Hołd śwni oddawali dosłownie wszyscy, i biedni rolnicy, i rodziny z tych wyższych sfer, jak lekarz czy adwokat. Najistotniejsze przysłowia, wyrażone w różnych odmianach dialektów, egzaltują świnię, która staje się synonimem bogactwa, radości, bezpieczeństwa, przyjemności, ale także symbolem cierpienia i śmierci.
Powrót do Wydarzenia, akcje, imprezy, spotkania
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości