| Biuro Turystyki Kajakowej AS-TOURS | PROZONE - wypożyczalnia kamer GoPro! | KONKURS RELACJA MIESIĄCA |

Kuchnia regionalna

O tym z czego, jak, na czym i w czym przyrządzać jedzenie.

Kuchnia regionalna

Postprzez Maga » 17 listopada 2019, o 09:00

Nie chciałam zakładać wątku dla samych cebularzy, więc zakładam wątek o kuchni regionalnej.
Pokażcie, co gotujecie typowego dla waszego regionu.
Obecnie mieszkam w Lublinie, a tutaj najbardziej znaną i tradycyjną potrawą są cebularze, których wypiek znany jest od XIX w.
Tradycyjny cebularz jako jedyny dodatek ma cebulę z makiem, żadnych pieczarek, żadnych serów itp. a czasem takie modyfikacje można spotkać.
Upiekłam wczoraj:
cebularzemini.jpg
cebularzemini.jpg (581.28 KiB) Przeglądane 347 razy
http://panirybka.blogspot.com

Maga w kajaku - mapa

"Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu"
Avatar użytkownika
Maga
******
 
Images: 0
Dziękował/a : 894
Dziękowano: 899
Dołączył/a: 15 lutego 2014
Lokalizacja: Lublin
Sprzęt: Helios II

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez Krzyś66 » 18 listopada 2019, o 10:37

Powiem szczerze Mago ,że pierwszy raz to widzę i chyba zlecę moim młodziakom aby w sobotę nam takie cebulaki zrobili.
Zbliżają się święta i na te święta , tradycyjnie w sporej części Mazowsza w biednych domach kiedyś robiło się sos śledziowy, podawany w Wigilię z ziemniakami kraszonymi cebulką podsmażaną na oleju rzepakowym zimnotłoczonym.U szwagra z okolic P.Białej ten sos miał nazwę "ch(h?)ołojec".Śledzie całe , oczyszczamy , porcjujemy i marynujemy w klasycznej zalewie(bardzo ważne aby pośród zakupionych śledzi były takie z "mleczem", mlecz pozostawiamy do sosu).Na drugi dzień śledzie odsączamy, i zalewamy je sosem : woda, śmietana , roztarty mlecz - zakwaszamy octem lub kwaskiem,sól, pieprz świeżo mielony i pokrojona w kosteczkę świeża cebula(powstaje nam coś w rodzaju zupy którą przypijamy do wspomnianych ziemniaków i pojadamy śledzia).Smacznego.
Krzyś66
*****
 
Dziękował/a : 9
Dziękowano: 288
Dołączył/a: 23 września 2013
Sprzęt: K1

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez maciej66 » 18 listopada 2019, o 15:58

Narobiliście mi smaka. Jeszcze obiadu nie jadłem :roll:
maciej66
****
 
Images: 0
Dziękował/a : 8
Dziękowano: 214
Dołączył/a: 25 października 2016
Sprzęt: traper

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez McArthur » 21 listopada 2019, o 16:54

Makiełki: masa makowa na slodko rodzynki orzechy migdaly z mlekiem wzglednie smietana i bułką
Załączniki
20191121_155625.jpg
20191121_155625.jpg (322.89 KiB) Przeglądane 248 razy
McArthur
******
 
Dziękował/a : 47
Dziękowano: 302
Dołączył/a: 15 grudnia 2013
Lokalizacja: Liga Obra Warta
Sprzęt: Canoe, Brig 500 50KM

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez mlodek » 21 listopada 2019, o 17:24

Ślinka cieknie - stresującym jest że nie mogę tych specjałów w tej chwili skosztować.

Qrcze ... mam pomysł !.
Proponuję żeby na najbliższe wspólne wodniackie spotkanie każdy przygotował i przywiózł jakieś swoje ulubione regionalne danie.
Być może to zbyt odważne ale ja się "z góry" już wstępnie deklaruję. :oops:

Właśnie zrobiłem tzw. zalewajkę na bazie "żurku siewierskiego", mam tego pełny duży gar, bardzo chętnie poczęstuję - zapraszam.
Ostatnio edytowano 21 listopada 2019, o 17:30 przez mlodek, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
mlodek
*****
 
Dziękował/a : 140
Dziękowano: 280
Dołączył/a: 07 lutego 2015
Lokalizacja: Siedlce (Mazowieckie)
Sprzęt: canoe (Wichita/Prospector)

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez strażowy » 21 listopada 2019, o 17:29

mlodek napisał(a):...Proponuję żeby na najbliższe wspólne wodniackie spotkanie każdy przygotował i przywiózł jakieś swoje ulubione regionalne danie...


Ok, rękawica podjęta ...ja przywiozę miejscowy specjał : LECH Premium :mrgreen: ...w ładnym, oryginalnym, zielonym opakowaniu ;)
...pozdrawiam z Poznania ;)
Avatar użytkownika
strażowy
***
 
Dziękował/a : 88
Dziękowano: 106
Dołączył/a: 26 sierpnia 2019
Lokalizacja: P-ń
Sprzęt: Solar 2, cytrynowa Pyranha :)

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez mlodek » 21 listopada 2019, o 17:33

Pod warunkiem że własnoręcznie uważone - wtedy jestem za.
No dobra niech będzie ale pod warunkiem że to "ładne oryginalne zielone opakowanie" czyli skrzynka - dla każdego.
Avatar użytkownika
mlodek
*****
 
Dziękował/a : 140
Dziękowano: 280
Dołączył/a: 07 lutego 2015
Lokalizacja: Siedlce (Mazowieckie)
Sprzęt: canoe (Wichita/Prospector)

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez strażowy » 21 listopada 2019, o 17:39

Włodek, nie bądźmy samolubni...spotkanie we dwóch choć pewnie zacne, nie będzie iście "wodniacko-forumowe" tylko prywatne... :lol:

...ale ogólnie koncepcja ciekawa :m_:
...pozdrawiam z Poznania ;)
Avatar użytkownika
strażowy
***
 
Dziękował/a : 88
Dziękowano: 106
Dołączył/a: 26 sierpnia 2019
Lokalizacja: P-ń
Sprzęt: Solar 2, cytrynowa Pyranha :)

Re: Kuchnia regionalna

Postprzez mlodek » 21 listopada 2019, o 17:49

Zapowiada się bardzo ciekawie - będziemy jeść zalewajkę popijaną poznańskim piwem.
Piszę "poznańskim" bo chyba od 2016 ten browar jest już japoński.
Przepowiednia się ziściła - mamy w Polsce "drugą Japonię"
Avatar użytkownika
mlodek
*****
 
Dziękował/a : 140
Dziękowano: 280
Dołączył/a: 07 lutego 2015
Lokalizacja: Siedlce (Mazowieckie)
Sprzęt: canoe (Wichita/Prospector)


Powrót do Kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


cron