Jest już dawno po sezonie owocowym, gdzie jednym ze sposobów zagospodarowania owoców jest nastawienie wina.
Od kilku lat w handlu znajdują się nie konserwowane chemicznie 100% soki (najczęściej jabłkowe). obrobione jedynie pasteryzacją termiczną.
Aktualnie w sieci "B" znajduje się 3l sok jabłkowo-porzeczkowy za 9,99 zeta - nie można wymarzyć sobie nic lepszego.
To idealny surowiec na wino, znacznie łatwiejszy do "produkcji" niż 2 wiaderka owoców z ogródka.
Oczywiście do zestawu będzie potrzebny jeszcze cukier, drożdże winiarskie i pożywka dla nich , trochę kwasku cytrynowego i wody.
W ten sposób może uzyskać bardzo dobry produkt domowej produkcji, zdrowy, wolny od konserwantów i banderoli :lol: w cenie 3-4 zł za litr, to mniej niż woda mineralna na stacji paliw.
Przepis jest bardzo prosty :
- myjemy dokładnie cały sprzęt (balon lub wiadro do fermentacji, korki rurki itp. itd.)
- do gotowego soku (startowa temperatura 20-25 stopni) należy dodać specjalne drożdże winiarskie i pożywkę (wg wskazówek producenta), aktualnie produkowane są drożdże aktywne , które biorą się do roboty najdalej po kilku godzinach i potrafią wytworzyć roztwór do 21% alkoholu. Są też drożdże gotowe w płynie - tych jeszcze nie próbowałem.
- należy dodać kwasek cytrynowy który ułatwi klarowanie
- dodajemy syrop cukrowy ale nigdy całość na "raz"
http://www.jhm.pl/media/upload/pro/full/6f860e2966a28f6d7a4a13461f6986.jpg
Zmontowałem prosty kalkulator w Excelu , podparty wiedzą i wieloletnim doświadczeniem który wyślę za free wszystkim chętnym.
W tabeli mój dzisiejszy prawdziwy zestaw , który już bulga.
kal1.JPG
Należy wpisać tylko dwie rzeczy w żółte pola , objętość naczynia i datę.
W niebieskich polach wybieramy z listy parametry oraz ilość wlanego soku z owoców.
W pomarańczowych polach mamy to co należy dodać do szczęścia.
Kalkulator uwzględnia cukier zawarty w soku owocowym oraz jego naturalną kwasowość (zależny od rodzaju surowca) .
Prawa strona to kalendarz dodawania syropu cukrowego (cukier i ilość wody do jego rozpuszczenia).
To się nie może nie udać.
Gdyby pojawiły się wartości ujemne lub czerwone tło w wynikach oznaczać to błędy receptury lub rzeczy niemożliwe.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRmN-MuHbkb7HaY9I4c6bDB4WcWAMSwm6T36xbcxOCWQQPKWnhL
SMACZNEGO