Strona 1 z 1

Kuchnia regionalna

PostNapisane: 17 listopada 2019, o 09:00
przez Maga
Nie chciałam zakładać wątku dla samych cebularzy, więc zakładam wątek o kuchni regionalnej.
Pokażcie, co gotujecie typowego dla waszego regionu.
Obecnie mieszkam w Lublinie, a tutaj najbardziej znaną i tradycyjną potrawą są cebularze, których wypiek znany jest od XIX w.
Tradycyjny cebularz jako jedyny dodatek ma cebulę z makiem, żadnych pieczarek, żadnych serów itp. a czasem takie modyfikacje można spotkać.
Upiekłam wczoraj:
cebularzemini.jpg
cebularzemini.jpg (581.28 KiB) Przeglądane 1421 razy

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 18 listopada 2019, o 10:37
przez Krzyś66
Powiem szczerze Mago ,że pierwszy raz to widzę i chyba zlecę moim młodziakom aby w sobotę nam takie cebulaki zrobili.
Zbliżają się święta i na te święta , tradycyjnie w sporej części Mazowsza w biednych domach kiedyś robiło się sos śledziowy, podawany w Wigilię z ziemniakami kraszonymi cebulką podsmażaną na oleju rzepakowym zimnotłoczonym.U szwagra z okolic P.Białej ten sos miał nazwę "ch(h?)ołojec".Śledzie całe , oczyszczamy , porcjujemy i marynujemy w klasycznej zalewie(bardzo ważne aby pośród zakupionych śledzi były takie z "mleczem", mlecz pozostawiamy do sosu).Na drugi dzień śledzie odsączamy, i zalewamy je sosem : woda, śmietana , roztarty mlecz - zakwaszamy octem lub kwaskiem,sól, pieprz świeżo mielony i pokrojona w kosteczkę świeża cebula(powstaje nam coś w rodzaju zupy którą przypijamy do wspomnianych ziemniaków i pojadamy śledzia).Smacznego.

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 18 listopada 2019, o 15:58
przez maciej66
Narobiliście mi smaka. Jeszcze obiadu nie jadłem :roll:

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 21 listopada 2019, o 16:54
przez McArthur
Makiełki: masa makowa na slodko rodzynki orzechy migdaly z mlekiem wzglednie smietana i bułką

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 21 listopada 2019, o 17:24
przez mlodek
Ślinka cieknie - stresującym jest że nie mogę tych specjałów w tej chwili skosztować.

Qrcze ... mam pomysł !.
Proponuję żeby na najbliższe wspólne wodniackie spotkanie każdy przygotował i przywiózł jakieś swoje ulubione regionalne danie.
Być może to zbyt odważne ale ja się "z góry" już wstępnie deklaruję. :oops:

Właśnie zrobiłem tzw. zalewajkę na bazie "żurku siewierskiego", mam tego pełny duży gar, bardzo chętnie poczęstuję - zapraszam.

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 21 listopada 2019, o 17:29
przez strażowy
mlodek napisał(a):...Proponuję żeby na najbliższe wspólne wodniackie spotkanie każdy przygotował i przywiózł jakieś swoje ulubione regionalne danie...


Ok, rękawica podjęta ...ja przywiozę miejscowy specjał : LECH Premium :mrgreen: ...w ładnym, oryginalnym, zielonym opakowaniu ;)

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 21 listopada 2019, o 17:33
przez mlodek
Pod warunkiem że własnoręcznie uważone - wtedy jestem za.
No dobra niech będzie ale pod warunkiem że to "ładne oryginalne zielone opakowanie" czyli skrzynka - dla każdego.

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 21 listopada 2019, o 17:39
przez strażowy
Włodek, nie bądźmy samolubni...spotkanie we dwóch choć pewnie zacne, nie będzie iście "wodniacko-forumowe" tylko prywatne... :lol:

...ale ogólnie koncepcja ciekawa :m_:

Re: Kuchnia regionalna

PostNapisane: 21 listopada 2019, o 17:49
przez mlodek
Zapowiada się bardzo ciekawie - będziemy jeść zalewajkę popijaną poznańskim piwem.
Piszę "poznańskim" bo chyba od 2016 ten browar jest już japoński.
Przepowiednia się ziściła - mamy w Polsce "drugą Japonię"