Spływ Bobrkiem, Rakówką, Białą Przemszą.
01.05.2019. r.
Startuję na Rakówce (dopływ Bobrka, który z kolei jest dopływem Białej Przemszy) na ul. Przełajka w Dąbrowa Górnicza Dębowe Miasto dzielnica Strzemieszyce.
Meta na Trójkąt Trzech Cesarzy.
Trasa ok. 15 km. W okresie letnim w niektórych miejscach bardzo zarośnięte.
Czas spływu ok. 4 godz.
Kajak pneumatyczny Aqua Marina Beta 1.
Nigdzie nie znalazłem relacji ze spływu tą rzeką więc wrzucam dużo zdjęć.
Nie spodziewałem się, że Bobrek to taka ciekawa rzeka. Spływny odcinek Bobrka zaczyna się w miejscu gdzie wpada do Rakówki. Tak, bo Rakówka w tym miejscu jest ze 3 razy szersza. A Bobrek do tego miejsca to pół metrowy ciek.
Ja woduję na Rakówce tuż za rozlewiskiem. Płynę kilkaset metrów Rakówką. Tuż przed nasypem kolejowym wpływam w tunel którym płynie już Bobrek.
Wrzucam dużo zdjęć bo na tej rzece znajdziemy chyba wszystko, czego możemy oczekiwać by spływ był udany.
Mimo, że Bobrek płynie prawie cały czas przez Sosnowiec, jest to niezwylke malownicza i ciekawa trasa.
Mamy tutaj dużo progów i bystrzy.
Oczywiście zwałki też są.
Płyniemy kanałami, tunelami, pod kładkami i mostami.
Mamy przy okazji trochę urbexu.
Dużo ptactwa wodnego. Trafił się też bażant.
Był pies, kot i niestety szczur (w Kazimierzu).
Były też śmieci. Najwięcej w Kazimierzu i na Niwce. Kilka zatorów śmieciowy z których 2-3 przenosiłem. Była też lodówka i zamrażarka.
Jednak to margines, gdyż trasa naprawdę ciekawa i wymagająca. Z kajak wysiadałem z 10 razy.
Po drodze nie ma jazów itp.
Bobrek wpada do Białej Przemszy 300 metrów przed Trójkąt Trzech Cesarzy. Tam przywitała mnie orkiestra, bo właśnie odbywał się tam piknik militarny.
Brak zdjęć z ostatnich 25 minut, zalany obiektyw i nic nie widać.
Cz. I zdjęć
https://www.facebook.com/kajaktojestto/ ... 57?__xts__[0]=68.ARDvVw41zWduPogOysiIbKKOUTspwShbRXkWoqavYkn441P0GQ6evg5C0-jyWdGnxgWFo_ZmAJUC3BHwaV4w_3f0ZF15S_9xqEsR2Ch2j_-Kb-0ieaMMVPqmCFzVeIHBaODtrGTed0eSHLc1aZCYCT7qPzgbxrbKhSSzFcXVsnTCJBfvLUOMVbAKwK_TZb4ZSRIOCg54cYmq_4a5WAKSe9FDdMjaVVOA2TLmK-zh7Kj0y7pGqUNHfVcgAOfl6UEzdNZrWASSj1izuT7_PPnxHw2KCzCLNZVesn82Q5E-hsnbJajxL07d4PEHpv-lD6EKTr6ge1Id5EMGXtmL_zBRfJyQkGSp&__tn__=-R
CZ. II zdjęć
https://www.facebook.com/kajaktojestto/ ... 74?__xts__[0]=68.ARBj_7_ZBOncpiwhFBYCqchQ8wP3YS2Si8ehLyyvgqTzG-Sxd6RRIVbR8j1Oc5QqB1ljxIj--Gjs-Vodaie-9ZN29N-rk3w9JVPM6oTGzxFWOr_K8gyxdMBo5pzY-TpkhRtAJzsifCl_whqQOSGxr9pJchE2dVi6xi-VqV3hSoecl0SlKShs1psfRPv6CDs9vqXf8sIu1aI9-MAA58sKFVIAHogg9ebY9LspK7WSRNlsLeBNSaG9PXjbg-k1FSKmpSXXX_Urk9RXsJzN0ZJBhHDxZeiUGzTK_9-Ykzt304SNVWPFdV6K5Cc6yXcNPNFPnozDb5g_VuLDpqqYjK9BCxjvh82l&__tn__=-R
I